Voluntariatul

Voluntariatul este o activitate care, pe lângă satisfacția de a face un lucru bun, îți oferă și posibilitatea să întâlnești o mulțime de oameni noi, să înveți multe lucruri.

Iată că în Brașov și în țară sunt multe ONG-uri unde te poți implica. Astfel, dacă găsești una care îți face cu ochiul, nu ezita și implică-te.

Voluntariatul poate fi văzut din mai multe unghiuri, în funcție de fiecare. În ciuda definițiilor date nu există una care să se muleze perfect.

De-a lungul timpului, subiectul voluntariatului a fost unul extrem de controversat. Și asta pentru că vorbim de o muncă pe care o practici, pentru că îți place, și pentru care ești răsplătit în multe feluri, dar nu și remunerat financiar. Probabil știți că prea puțin ai nevoie de bani, când beneficiile și satisfacțiile sunt atâtea.

Voluntariatul

E ceva aparte ce te ajută să te cunoști pe tine, să ai încredere că poți, să înveți cum să gestionezi situații, să ai responsabilități a căror îndeplinire se recompensează. Niciun eveniment de anvergură nu ar fi posibil fără voluntari care, dornici de distracție și beneficii, muncesc puțin în timp ce cunosc oameni noi și se pregătesc să dea piept cu realitatea în care nu te învață nimeni cum să trăiești.

Sunt nenumărate ocazii în care îți poți îmbunătăți anumite aptitudini fiind, practic, o oportunitate excelentă de a acumula experiență de orice fel: atât la nivel profesional, la nivel de autocunoaștere, și mai ales în relațiile cu oamenii. Asta, bineînțeles, dacă te implici.

În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție:[1]

“Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfașurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.”
Pentru a produce o schimbare trebuie să acționezi. Nu trebuie să ai așteptări prea mari de la ceilalți pentru că astfel nu reusești să faci ceea ce ți-ai propus. Dacă te implici în activități de voluntariat ai posibilitatea să îti pui ideile în practică și să produci schimbări în comunitatea ta și  în viața ta.

Ce avantaje ai ca voluntar?

  • Traininguri de dezvoltare personala si profesionala gratuite. In mod normal, educatia non-formala este platita, dar majoritatea organizatiilor care desfasoara activitati cu voluntarii le asigura acestora sesiuni de pregatire pentru domeniul in care activeaza.
  • Valoare adaugata pentru CV-ul tau. De foarte multe ori, facultatile din tara sau din strainatate solicita activitati de voluntariat, acestea fiind o conditie de admitere. O conditie pe care, in calitate de voluntar, o vei indeplini cu usurinta.
  • Experienta pentru o viitoare profesie si a unui viitor job. Daca esti la liceu sau la facultate si nu stii daca ti se potriveste domeniul pe care l-ai ales, poti face voluntariat in domeniul pe care ti-l doresti si analizand iti vei da seama daca este sau nu ceea ce vrei.
  • Networking. Daca te implici in activitati de voluntariat ai sansa sa cunosti tineri din tara sau din diferite parti ale lumii care au aceleasi interese ca si tine cu care poti impartasi experiente si redacta proiecte.

Timpul este unul dintre cele mai pretioase “lucruri”: pe care le poti darui unei cauze. Banii, prietenii, orice altceva pot reveni, insa timpul pe care il dedici unei anumite activitati nu. De aceea este foarte important sa alegi cu grija ceea ce ti se potriveste, caci va fi cauza in care vei investi timpul si energia ta. Ca voluntar trebuie sa lucrezi cu oamenii, chiar si cu aceia cu care nu ai afinitati. Daca ai rabdare si poti sa inveti din greselile proprii sau ale altora, vei descoperi ca poti fi mai tolerant si ca lucrul in echipa poate avea rezultate extraordinare. Reusesti astfel sa-ti infrunti temerile si sa-ti descoperi si sa-ti dezvolti noi abilitati si competente.

Conform legii, voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata de persoane fizice, denumite voluntari, in cadrul unor raporturi juridice, altele decat raportul juridic de munca si raportul juridic civil de prestare a unei activitati remunerate. (Legea nr.195/2001 din 20/04/2001 Republicat in Moniroul Oficial, Partea I NR.276 din 25/04/2007) es te activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica isi ofera

SMART job HR Voluntariat

Propune urmatoarea definiție “Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica isi ofera timpul, talentele si energia in sprijinul altora fara o recompense de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate in sprijinul proiectului”