MANAGEMENTUL TALENTELOR

Procesul de head hunting – vânătoarea de capete – a fost adoptat inițial de companiile multinaționale, dar a ajuns sa fie adoptat de tot mai multe companii românești, atunci când sunt în căutarea unui profesionist sau a unui specialist cu valoare verificată și atestată în practică.

BENEFICII

Deși procesul de head hunting poate consuma mai multe resurse, avantajele sunt pe măsură: performanțele și randamentul noului angajat vor fi excelente, adaptarea rapidă la cerințele postului, amortizând rapid cheltuiala inițială. De asemenea, va scuti compania de cheltuieli legate de eventuale cursuri de specializare, training-uri pe care le-ar oferi unui angajat mai puțin experimentat în domeniu.

Un head hunter trebuie să fie un bun vânzător, să fie persuasiv, perseverent, să posede abilități de comunicare extraordinare, să aibă o deschidere foarte mare către oameni, și o vastă experiență în domeniu.

MANAGEMENTUL CALITĂȚII

Spre deosebire de sistemul clasic de recrutare care presupune parcurgerea mai multor etape – publicarea anunțurilor de angajare, selecția candidaților, interviuri – head huntingul constă în a convinge un profesionist sau specialist, de obicei de la o companie concurentă, să-și schimbe locul de muncă.

SERVICII HEAD HUNTING

Specialiștii noștri în consultanță dețin abilitățile și experiența necesare acestui tip special de recrutare: comunicare eficientă, diplomație, spirit de observație, flexibilitate – combinația reușită de răbdare, tact, limbaj articulat și galanterie.

“VÂNĂTOAREA DE CAPETE”

Denumirea vânătoare de capete este de multe ori suprapusa ideii de executive search, deși din punct de vedere conceptual ele nu sunt identice.

Vânătoarea de capete (Head-hunting) este activitatea prin care se identifică profile potrivite unei anumite poziții prin cercetare în piață și abordare directă. Astfel, o companie de head-hunting va identifica, în funcție de natura postului (și poate să fie vorba atât de poziții de management, cât și de specialiști etc.) o listă de companii în care ar putea găsi profile cu experiența necesară poziției pentru care se recrutează.

Prin procesul de cercetare in piata va identifica apoi numele persoanelor care ocupa anumite pozitii relevante in cadrul companiilor respective (dificultatea aici rezida printre altele in intelegerea diferitelor scheme organizationale si titulaturi in sensul identificarii unor functionalitati similare definite diferit in multitudinea de companii existente). Apoi, o abordare in stricta confidentialitate a acestor persoane va stabili masura in care acestea ar putea fi interesate de pozitia in discutie si va stabili pasii unei colaborari ulterioare (solicitarea unui CV, stabilirea unui interviu etc.).

Procesul de abordare directa necesita rabdare, atentie, perseverenta si profesionalism. Persoana abordata nu trebuie pusa niciodata in pericol (este vorba, evident, de siguranta in pozitia pe care o detine la momentul contactarii), de unde gradul ridicat de confidentialitate a discutiilor. Parcurgerea intregii liste de contacte potentiale in companiile tinta identificate la inceputul procesului cere timp si resurse experimentate, acesta fiind si unul dintre motivele costurilor ridicate percepute de companiile de recrutare pentru acest gen de serviciu.

Costul ridicat este la randul sau unul dintre factorii care impun ca aceasta metoda sa fie utilizata de cele mai multe ori in cazurile recrutarii de executivi/ de manageri sau de specialisti cu un cumul de competente si cunostinte greu de atras printr-un proces de recrutare clasic (prin anunt). Acesta este si motivul pentru care se face foarte des confuzia intre cele doua notiuni: head-hunting si executive search.

In practica, un proces de executive search (de recrutare de manageri) poate permite utilizarea mai multor metode de atragere de candidati (fara sa excluda varianta anuntului, dar alegand cu mare atentie mediul de publicare si elaborand cu exigenta textul anuntului). El poate sa includa abordarea directanetworking-ul, cautand sa epuizeze cat mai multe surse pentru a garanta o acoperire optima a pietii si o lista scurta cu adevarat relevanta. Daca metoda abordarii directe ii are in vedere pe acei candidati pasivi care nu si-au pus problema unei schimbari, un anunt sau o recomandare prin reteaua de contacte poate identifica si candidati in cautare activa cu profile valoroase pentru pozitia de completat.

PROCES HEAD HUNTING

Se vor concentra asupra profilului angajatului pentru a identifica: cunoașterea domeniului de activitate, competențele de ordin tehnic, abilitățile de organizare, coordonare a proiectelor și echipelor, calitățile de lider, motivația și capacitatea de a se integra într-o echipă cu o cultură organizațională deja definită și, nu în ultimul rând, pasiunea pentru munca sa.

  • Un proces de head-hunting poate dura de la 30 zile până la câțiva ani.
  • Asigurăm garanția unei discreții totale a ambeleor părți, confidențialitatea fiind una dintre punctele forte ale companiei noastre.

SOLUȚII

Optând pentru soluții SMART job HR, adaptate nevoilor dumneavoastră, veți deveni mai eficienți din punctul de vedere al cheltuielilor, veți avea un control mai mare asupra resursei umane și asupra banilor. Și, nu în ultimul rând, veți avea mai mult timp pentru a vă bucura de toate obiectivele îndeplinite cu succes.

Contactați-ne pentru o ofertă personalizată!